Recept "gezonde" cupcakes

24-08-2014 08:42


Recept voor 12 cupcakes:

150g zelfrijzende bloem

150g kokosbloesemsuiker

120ml zonnebloemolie

2 eieren, op kamertemperatuur

120ml amandelmelk

1 1/2 theelepel vanille extract

Klop de eieren even los en luchtig in grote kom. Voeg nu de suiker toe en mix tot een geheel. Hierna doe je de olie en vanille bij het ei/suiker mengsel. Mix alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu om en om een beetje bakmeel en karnemelk toe en blijf intussen mixen op lage snelheid tot alles is toegevoegd. (Dit beslag is vrij dun.)

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Ik voel na een klein kwartier al eens of de cupcakes al klaar zijn. Je steekt gewoon een mes in het midden van de cupcake, als er niks meer aan het mes blijft kleven, dan zijn ze klaar. 

Het beslag is redelijk donker van kleur door de kokosbloesemsuiker. 

De topping:

Botercrème

 Ingrediënten voor 12 cupcakes
250g kokosbloesemsuiker
250g zachte boter, op kamertemperatuur
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract

Doe de zachte boter ( niet smelten, maar op kamertemperatuur) in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de suiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen in elkaar op gaan, de textuur en de kleur veranderen! Voeg als laatste het hete water en de vanille.

Wil je de topping een ander kleur geven, voeg dan enkele druppels kleurstof toe. 

Werk de cupcakes af met figuurtjes uit rolfondant, vers fruit of laat je verbeelding spreken.