Kokosbloesemsuiker

24-08-2014 09:04

Gula Java is kokosbloesem suiker die in Java geteeld wordt. Deze wordt als nectar uit kokosbomen geoogst. Vervolgens wordt de nectar op de klassieke manier in een ketel boven een houtvuur opgewarmd. Het voordeel als het om de puur natuur suikervariant gaat, is dat het een ongeraffineerde suiker is die duurzaam is en een hoger voedingswaarde kent.

In suikerland zegt de glycemische index iets over de invloed de geconsumeerde suiker op de bloedsuikerspiegel.

Geraffineerde suiker staat bovenaan op de lijst van de glycemische index. We weten dat deze suiker niet gezond is en dat het na veelvuldig gebruik vitaminen en mineralen aan het lichaam onttrekt. Oersuiker heeft hetzelfde nadeel. 

Palmsuiker (Kokosbloesemsuiker)
Palmsuiker, ook vaak kokosbloesemsuiker genoemd, wordt gemaakt van kokosnootnectar dat gewonnen wordt door inkepingen te maken in de knop van de kokosnootbloem. Palmsuiker is een voedingsrijke kristallijnen zoetstof met een glycemische indexwaarde van slechts 35
(ter vergelijking: de glycemische index van pure honing is 48, van glucose-fructosesiroop 62, van witbrood 75 en van de kunstmatige toevoeging maltodextrine zelfs 105).

Daarnaast bevat het veel andere nuttige voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6.

Palmsuiker is echter geen calorievrije zoetstof en heeft net zoals elke koolhydraat calorieën. Maar doordat de glycemische index van palmsuiker zo laag is worden de calorieën veel langzamer geabsorbeerd in de bloedbaan dan gewone geraffineerde suikers.

Pure palmsuiker lijkt op bruine suiker maar heeft een rondere smaak met een vleugje karamel  en geen ijzerachtige nasmaak zoals je dat vaak hebt bij bruine suiker. Verder bezit het dezelfde eigenschappen als geraffineerde tafelsuiker, je kunt het dus op dezelfde manier oplossen of smelten.

Palmsuiker is een goede vervanger voor alles waarbij je normaalgesproken geraffineerde suiker zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld in smoothies en op toetjes. Het is goed te mengen met water, maar er blijven altijd wat stukjes palmsuiker achter op de bodem van het glas. Deze kun je mengen door opnieuw te roeren.

Als je palmsuiker koopt, lees dan de ingrediënten op de verpakking om er zeker van te zijn dat het 100% biologisch is en zonder toevoegingen. Sommige palmsuikerproducten zijn namelijk vermengd met rietsuiker, en dat is onder andere vanwege de veel hogere glycemische indexwaarde niet goed voor je gezondheid. Een uitzondering hierop is de Gula Java van Aman Prana die in de betere natuurvoedingswinkel te verkrijgen is. 

Amanprana werkt voor haar kokosbloesem suiker(bio kokos suiker)samen met Lestari Mandiri, Fairworld en Hivos. Lestari is een associatie die wedijvert voor de belangen van kleinschalige boeren en hun families in centraal Java. Hivos is een humanistische organisatie die staat voor een faire, vrije en duurzame wereld. Een organisatie die ook staat voor gelijke kansen voor mensen. In de provincie Kulon Progo, centraal Java, waar één van de boerenverenigingen van Lestari aanwezig is, werken we ook samen met Fairworld, die erop toeziet dat de oogst en productie van onze kokosbloesem suiker met bio en fair trade principes gebeurt. Beide zijn lid van Organic Alliance, een organisatie die wedijvert voor meer bio in Indonesië. Samen trachten we 2.000 families in Kulon Progo een extra inkomen te geven en hun eco habitat te beschermen. De kokosbomen in hun tuinen brengen nu een eigen oogst op. Kokosbloesem suiker is door de Voedsel- en Landbouw Organisatie FAO uitgroepen tot meest duurzame suiker.