Extra info rond ICSI

04-07-2014 07:35

Bij de start van een nieuwe cyclus maak je een afspraak bij je gynaecoloog voor een startecho. Dat is een inwendige echo om te zien of alles in orde is en of er reeds follikels aanwezig zijn. Follikels zijn eiblaasjes, daarin bevinden zich de eicellen.

Meestal is de startecho op dag 2 of 3 van de cyclus en dan start je meteen met decapeptyl en de dag daarna met Puregon of Menopur. Decapeptyl legt de eigen cyclus stil zodat je geen eigen eisprong kan krijgen. Puregon en Menopur stimuleren de groei van de follikels.

Na 7 dagen stop je met de decapeptyl. Die zit nu genoeg in je lijf om zeker nog een week of twee zijn werk te doen.

Na 8 dagen stimuleren met Puregon of Menopur ga je opnieuw bij de gynaecoloog voor een inwendige echo om te zien hoe de follikels gegroeid zijn. Vanaf dan word je om de 2 dagen opgevolgd met een inwendige echo. Eens de follikels groot genoeg zijn, ongeveer 18mm, mag je de Pregnyl spuiten. Pregnyl moet je spuiten op het door het ziekenhuis aangewezen uur, want aan de hand daarvan plannen zij het uur van de eicelpunctie in. De eicelpunctie volgt 35uur na de inspuiting met Pregnyl. Pregnyl zet namelijk de eisprong in gang.

Op de dag van de eicelpunctie moet je nuchter zijn, mag je geen make up dragen, geen gelnagels, geen juwelen of piercings. Neem best iemand mee die je na de punctie weer naar huis kan brengen, want door de verdoving mag je niet met de auto rijden. De punctie op zich is niet zo erg, je krijgt via een infuus pijnstillers en een licht verdovend middel waardoor je beetje duizelig kan worden. Dan wordt de baarmoedermond ook inwendig verdoofd met 4 prikjes, maar die voelde ik eigenlijk niet. Ik had wel een goede dokter, want hij praatte mij overal doorheen. Eens de voorbereiding gedaan, mag je partner erbij komen en dan kan je samen op het scherm meevolgen hoe de dokter de eiblaasjes aanprikt. Dit voel je als lichte stompjes binnen je buik, maar het valt echt goed mee.

Het vocht van de eiblaasjes gaat naar het labo en daar beginnen ze de zoektocht naar rijpe eicelletjes. Eens die gevonden zijn, wordt een zaadcel met een fijne naald in de eicel gebracht en dan wordt er gekeken of er een bevruchting ontstaat.

De dag na de punctie bellen de mensen van het labo je op om te melden hoeveel eitjes er uiteindelijk goed waren voor de behandeling en hoeveel bevruchtingen er zijn. Dan wordt er ook een datum en uur afgesproken voor de terugplaatsing van de embryo. 

Meer kan ik nog niet vertellen want bij mij waren er deze keer geen bevruchtingen dus ik heb ook geen terugplaatsing.

Nu eerst mijn regels afwachten en dan nog een verplichte rustmaand en dan gaan we weer verder met poging 2